University College Sabah Foundation
Seiring dengan pembangunan Negeri Sabah menjadi sebuah negeri maju, pendidikan turut menjadi keutamaan bagi kebanyakan ibu bapa dan pelajar. Penubuhan University College Sabah Foundation (UCSF) menambah kepada kejayaan Kumpulan Yayasan Sabah dalam mengembangkan peranannya dalam bidang pendidikan. Dijenamakan sebagai "Universiti Hijau", UCSF percaya bahawa generasi akan datang perlu bergantung kepada pemahaman yang mendalam tentang isu-isu semasa yang saling berkaitan dan menggunakannya sebagai panduan ke arah pembangunan mapan.

UCSF menawarkan pelbagai program akademik dan latihan yang penting kepada ekonomi Sabah dan Malaysia. Sebanyak 18 program ditawarkan di bawah empat fakulti yang tersendiri: Fakulti Perniagaan dan Keusahawanan, Fakulti Seni Kreatif dan Multimedia, Fakulti Sains Semula Jadi, dan Kemapanan dan Fakulti Pembangunan dan Pengajian Pelbagai Budaya.

Program-program yang ditawarkan termasuklah kursus asasi, diploma dan ijazah. Di samping itu, UCSF juga menawarkan Asasi Sains serta Ijazah dalam Konservasi dan Pengurusan Sumber Mapan.

UCSF menawarkan pendidikan yang menarik, relevan dan kontemporari. Pelajar-pelajar dibekalkan dengan kemahiran pembelajaran sepanjang hayat abad ke-21, di mana mereka belajar untuk mencari dan mentafsirkan maklumat, melibatkan diri sebagai warga global yang altruistik, lengkap dengan pengetahuan dalam pelbagai disiplin untuk menjadi seorang profesional serba boleh.

Pendekatan pembelajaran di UCSF adalah kontemporari dengan menggabungkan pembelajaran secara konvensional dan on-line bagi memenuhi keperluan semasa golongan belia yang celik teknologi. Bengkel dan latihan yang diadakan melibatkan rakan institusi dan perindustrian serta sekutu profesional UCSF.

Terletak secara strategik di Sembulan, di tengah-tengah Bandar Raya Kota Kinabalu, UCSF menawarkan persekitaran kampus yang kondusif dan moden dengan kemudahan yang lengkap dan sebuah asrama yang terletak hanya bersebelahan dengan kampus utama.

UCSF berhasrat untuk menjadi sebuah institusi butik pengajian tinggi yang menawarkan program-program pengajian dan penyelidikan yang memberi tumpuan kepada kepelbagaian biologi, alam sekitar dan pemuliharaan.

Untuk maklumat lanjut, sila layari www.ucsf.edu.my

• Minyak dan Gas