Minyak dan Gas
SHELL TIMUR SDN BHD

Shell Timur Sdn. Bhd. (STSB) ditubuhkan pada Januari 1984 sebagai Shell Marketing Company of Borneo Limited. Kumpulan Yayasan Sabah mempunyai 15% kepentingan ekuiti dalam STSB.

Aktiviti utama syarikat ini adalah untuk memasarkan produk petroleum untuk Shell di seluruh Sabah (termasuk Wilayah Persekutuan Labuan) dan Sarawak. Ia beroperasi di 11 pangkalan petroleum dan menguruskan 166 stesen minyak runcit di kedua-dua negeri.

PETROSAB SDN BHD

Petrosab Sdn. Bhd. (PSB) ditubuhkan pada tahun 2004 dan telah dilancarkan secara rasmi pada 28 Februari 2005 oleh Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Panglima Musa Haji Aman. PSB ialah syarikat usaha sama antara dua agensi utama Kerajaan Negeri iaitu Kumpulan Yayasan Sabah dan Asian Supply Base Sdn. Bhd. Kedua-duanya terlibat dalam industri minyak dan gas.

PSB terlibat dalam:-
  • Menyediakan perkhidmatan sokongan logistik kepada syarikat minyak dan sub-kontraktor di Usukan.
  • Bekalan tenaga kerja teknikal kepada syarikat minyak dan gas yang lain.
  • Menyediakan kerja-kerja lain yang berkaitan dalam bidang sivil dan pembinaan untuk industri minyak dan gas di Sabah.
  • Projek Sabah Sarawak Gas Pipeline (SSGP) seperti kejuruteraan, perolehan, kontraktor pembinaan dengan Konsortium Partners Dialog E&C Sdn. Bhd. dan Punj Lloyd Ltd. India.
  • Menyediakan perkhidmatan penyelenggaraan injap kepada industri minyak dan gas.
PETROSAB PETROLEUM SDN BHD

Petrosab Petroleum Sdn. Bhd. (PPSB) ialah syarikat usaha sama antara PSB dan KNM Group Berhad (KNM) dengan ekuiti penyertaan sebanyak 60% PSB dan 40% KNM.

PETROSAB PETROLEUM ENGINEERING SDN BHD

Petrosab Petroleum Engineering Sdn. Bhd. (PPESB) sebelum ini dikenali sebagai KNM Petrosab Engineering Sdn. Bhd. ditubuhkan pada 20 Oktober 2010 dengan tujuan untuk menubuhkan sebuah limbungan fabrikasi yang terletak berhampiran dengan Projek Terminal Minyak dan Gas Sabah (SOGT), Kimanis. Limbungan fabrikasi telah disiapkan pada akhir tahun 2011. Pada akhir tahun 2013, syarikat ini telah menyiapkan 10 tangki SOGT dan kedai fabrikasi tangki untuk projek SAMUR di samping kerja-kerja reka bentuk, perolehan, prafabrikasi dan tapak pembinaan tangki untuk projek-projek SAMUR.

NRG CONSORTIUM (SABAH) SDN BHD

NRG Consortium (Sabah) Sdn. Bhd. (NRG) telah ditubuhkan pada 18 September 2006 sebagai sebuah anak syarikat milik penuh Kumpulan Yayasan Sabah. Syarikat ini membentuk dua syarikat usaha sama iaitu Kimanis Power Sdn. Bhd. dan Kimanis O & M Sdn. Bhd. dengan PETRONAS Gas Berhad (PGB) untuk bersama-sama membangun dan mengendalikan loji janakuasa kitaran gas 300MW di Kimanis, Sabah. Tenaga tersebut dibekalkan kepada grid negeri Sabah Electricity Sdn. Bhd. dan telah beroperasi sepenuhnya pada 7 November 2014.

KIMANIS POWER SDN BHD

Kimanis Power Sdn. Bhd. (KPSB) ditubuhkan pada 22 Disember 2008 dengan pegangan saham ekuiti 60% PGB dan baki 40% dipegang oleh NRG. KPSB adalah pemilik Kimanis Power Plant (KPP).

KIMANIS O & M SDN BHD

Kimanis O & M Sdn. Bhd. ditubuhkan untuk memberi perkhidmatan operasi dan penyelenggaraan untuk KPP di Kimanis. Pemegang saham ekuitinya, PGB memegang 60% dan NRG memegang 40%.

AWAN INSPIRASI HOLDINGS SDN BHD

Awan Inspirasi Holdings Sdn. Bhd. (AIHSB) ditubuhkan pada 3 Oktober 2007. Aktiviti utama syarikat ini adalah menyediakan perkhidmatan sokongan penerbangan luar pesisir kepada PETRONAS Carigali Sdn. Bhd. dan Sarawak Shell Sdn. Bhd. Kumpulan Yayasan Sabah mempunyai 20% ekuiti pelaburan dalam AIHSB.

Untuk maklumat lanjut, sila layari www.awaninspirasi.com.my

• Minyak dan Gas