Mesyuarat, Insentif, Konvensyen dan Pameran

SABAH INTERNATIONAL CONVENTION CENTRE (SICC)
Menyedari akan kesan limpahan ekonomi yang diwujudkan daripada pelbagai aktiviti Mesyuarat, Insentif, Konvensyen dan Pameran (MICE) kepada industri hotel, pusat membeli-belah, pengangkutan, hartanah dan perkhidmatan, Kumpulan Yayasan Sabah telah memulakan pembinaan pusat konvensyen bertaraf dunia di Kota Kinabalu yang dinamakan Sabah International Convention Centre (SICC).

Konsep reka bentuk adalah berasaskan budaya tempatan dengan atap pusat konvensyen ini berasaskan perahu Lepa-Lepa. Atrium dengan cermin memberi pengunjung pemandangan panorama Laut China Selatan di sebelah barat dan Gunung Kinabalu di sebelah timur. Ruang dalaman SICC adalah berasaskan warisan Negeri Sabah iaitu air, hutan dan gunung.

SICC ini akan menjadi salah satu tempat yang khusus untuk konvensyen, pameran perdagangan, bankuasi dan persidangan. Ruang persidangan akan dilengkapi sepenuhnya dengan pelbagai kemudahan berteknologi tinggi untuk memastikan kelancaran dan keberkesanan aktiviti MICE yang dijalankan. Kepelbagaian kemudahan pameran dan konvensyen yang lengkap dengan rangkaian komunikasi bertaraf dunia serta teknologi canggih disediakan bagi memastikan penyebaran maklumat yang berkesan.

Pusat konvensyen antarabangsa ini meliputi kawasan seluas 15 ekar dengan kemudahan merangkumi lima tingkat dengan keluasan binaan 77,800m2. Dilengkapi dengan lebih daripada 1,000 ruang letak kereta, lobi berkeluasan 1,100m2, ruang pameran berkeluasan 5,200m2, sembilan bilik mesyuarat dan enam suit VVIP, dewan konvensyen dengan keluasan 5,200m2, serta Performing Arts Hall yang boleh menampung seramai 1,200 penonton, ruang F&B dengan keluasan 4,000m2 yang terletak di dalam dan plaza di samping kemudahan-kemudahan lain.

Direka selaras dengan kemajuan pada masa hadapan, SICC akan menjadi salah sebuah pusat konvensyen yang terbaik yang akan diketengahkan sebagai tempat utama MICE dunia.

Dengan sokongan padu dari Kerajaan Negeri dan Persekutuan, di samping rangkaian perniagaan dengan pelbagai pemain industri terkemuka, SICC bakal menyediakan keseronokan dan penuh tarikan kepada eksekutif korporat global mengenai pelbagai keindahan Negeri Sabah.

• Bioteknologi & Hortikultur
  • Minyak & Gas