Menara Tun Mustapha
Bangunan Indah Tersergam Kekal Abadi
Menara Tun Mustapha, Ibu Pejabat Kumpulan Yayasan Sabah merupakan bangunan yang indah, menarik dan menakjubkan dari segi konsep. Bangunan 30 tingkat yang dibina daripada aluminium dan kaca ini adalah salah satu bangunan yang luar biasa di negara ini.

Bangunan yang dibina mengikut konsep arkitek dan kejuruteraan yang berani ini tidak lepas dari kesangsian orang ramai akan keupayaan membinanya. Konsepnya merupakan yang pertama dan belum pernah dicuba di rantau ini. Bangunan ini berstruktur poligon 72 penjuru dengan dinding yang diperbuat daripada 2,160 panel kaca reflektif khas yang boleh menahan kelajuan angin sehingga 272 kilometer sejam.

Bangunan ini berdiri pada satu tiang utama, di mana tiang ini disangkutkan dengan steel radical brackets, 96 batang logam keluli 'tahan regang' untuk memegang bangunan 30 tingkat ini. Apa yang menakjubkan ialah Menara Tun Mustapha adalah bangunan pejabat tergantung berkonsep pencakar langit yang keempat di dunia dan menjadi mercu tanda serta tarikan pelancong yang terkenal.

Bangunan pencakar langit ini dilihat seakan-akan kapal roket besar yang sedia untuk dilancarkan. Ia bukan sahaja mencerminkan sikap ingin maju, malah membayangkan keteguhan Gunung Kinabalu yang boleh dilihat di panel kaca bangunan ini yang menandakan mercu kemegahan Negeri Sabah. Dengan jarak 80 kilometer dari Bandar Raya Kota Kinabalu, bayang-bayang Gunung Kinabalu dapat dilihat pada hari tidak berawan.

Terletak berhadapan Teluk Likas dengan air laut yang membiru dan pantai bertembokkan batu karang serta dihubungi oleh jalan pantai sejauh 11.2 kilometer ke Bandar Raya Kota Kinabalu, bangunan ini diberi persamaan dengan Taj Mahal moden yang berubah warna sepanjang hari bergantung kepada keadaan dan suasana awan, matahari dan warna langit.

Bangunan ini dinamakan Menara Tun Mustapha pada 31 Julai 2001 bersempena dengan Ulang Tahun ke-35 penubuhan Yayasan Sabah, sebagai pengiktirafan atas sumbangan dan perjuangan Allahyarham Tun Datu Haji Mustapha Bin Datu Harun, seorang wira dan patriot yang terkenal bukan sahaja di negeri ini bahkan di peringkat antarabangsa kerana inspirasinya untuk menubuhkan Yayasan Sabah yang sehingga hari ini bertindak sebagai pemangkin dalam pendidikan dan pembangunan sosioekonomi negeri ini.

Mengenai
  • Perutusan
  • Pengenalan
  • Struktur Korporat