Innoprise Corporation Sdn. Bhd.
Pengenalan
Sumbangan Kumpulan Yayasan Sabah kepada Negeri Sabah dan rakyatnya tidak terhad kepada pendidikan dan pembangunan sosial sahaja. Dalam sektor komersial dan perindustrian, Kumpulan Yayasan Sabah turut diiktiraf sebagai perintis, pemimpin, inovator dan fasilitator pertumbuhan.

Innoprise Corporation Sdn. Bhd. (ICSB) telah diperbadankan pada tahun 1988 sebagai jentera pelaburan, pengurusan dan syarikat pemegang bagi anak-anak syarikat Kumpulan Yayasan Sabah. Misinya 'Untuk menjadi jentera pelaburan anak-anak syarikat Kumpulan Yayasan Sabah buat masa depan yang cerah kepada rakyat Malaysia di Sabah' jelas menyampaikan mesej mengenai komitmen teguh Kumpulan Yayasan Sabah memenuhi objektif korporatnya iaitu menokok tambah usaha kerajaan untuk membawa kemajuan sosioekonomi rakyat Malaysia di Sabah.

Untuk mengekalkan peranannya sebagai penjana dana utama Kumpulan Yayasan Sabah, ICSB telah memperluaskan asas penjanaan pendapatan daripada sektor perhutanan dan berasaskan kayu kepada pelbagai perniagaan yang lebih produktif seperti pelancongan, perladangan agro serta minyak dan gas.
Objektif
  • Kewangan
    Untuk mencapai kekukuhan dan kelestarian kewangan melalui strategi berikut:-
    • Membangunkan portfolio berdasarkan kekuatan Kumpulan Yayasan Sabah serta peluang-peluang luaran.
    • Memastikan pertumbuhan yang konsisten dari segi keuntungan, aliran tunai dan pembayaran dividen bagi membiayai perbelanjaan tahunan Kumpulan Yayasan Sabah serta meningkatkan rizab tunai organisasi.
    • Menjana keuntungan, aliran tunai dan pembayaran dividen yang berkesan daripada perniagaan teras dan sektor utama.
    • Mengekalkan kos efektif dan lebih efisien.
  • Pelaburan
    Untuk mencapai pulangan maksimum dengan risiko yang minimum melalui strategi berikut:-
    • Mengkaji dan mengklasifikasikan semula perniagaan teras dan sektor utama berdasarkan keberkesanannya dari segi keuntungan, aliran tunai dan pembayaran dividen.
    • Menilai secara berterusan dan mentransformasikan syarikat yang tidak menguntungkan kepada syarikat yang menguntungkan.
    • Mentransformasikan syarikat yang tidak kos efektif kepada sebuah entiti yang mapan dari segi kewangan.
    • Sentiasa mengenal pasti perniagaan yang mempunyai potensi yang baik sebagai penyumbang keuntungan masa hadapan Kumpulan Yayasan Sabah.
  • Operasi
    Untuk mencapai tahap kecekapan, keberkesanan dan produktiviti yang tinggi.
  • Pemasaran
    Untuk mencapai pertumbuhan pasaran dan kepelbagaian dalam pasaran tempatan dan luar negara bagi produk-produk hasil laut, kraftangan, pelancongan dan hartanah ICSB.
  • Sumber Manusia
    Untuk mencapai tahap integriti yang tinggi, cekap, berkesan dan profesional di kalangan stafnya.
  • Penyelidikan dan Pembangunan
    Untuk menjadi peneraju dalam penyelidikan dan pembangunan kelapa sawit, penanaman semula hutan, konservasi, kelestarian alam sekitar, sektor bioteknologi dan agro-perikanan.

• Minyak dan Gas