Pembangunan Kapasiti

Pusat Kraftangan Sabah (PKS) di Keningau yang dirasmikan oleh Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Panglima Mohd. Najib Bin Tun Haji Abdul Razak pada 16 Jun 2012 telah menjadi mercu tanda bagi pembangunan industri kraftangan di negeri ini. Inisiatif ini merupakan komitmen berterusan Kumpulan Yayasan Sabah dalam membangunkan masyarakat luar bandar di Negeri Sabah bagi menjana pendapatan mereka dalam usaha mengurangkan kadar kemiskinan di negeri ini.

Fungsi utama PKS adalah untuk membangunkan warisan kraftangan etnik di negeri ini selain menjadi pusat penggumpulan kraftangan, latihan, pemasaran serta penyelidikan dan pembangunan kraftangan. PKS juga bertindak sebagai rakan usaha sama dalam pembangunan dan promosi kraftangan di dalam dan luar negara serta menyokong inisiatif Kerajaan Persekutuan dalam merealisasikan konsep 'Satu Daerah Satu Industri'.

Dengan pembinaan kompleks bernilai RM30 juta ini, peluang pekerjaan dan limpahan peluang ekonomi telah diwujudkan terutamanya di kawasan luar bandar. Sebagai usaha berterusan untuk membangunkan industri ini sejak tahun 2011, Kumpulan Yayasan Sabah telah menerima dana Bidang Keberhasilan Utama Negara daripada Kerajaan Persekutuan sebanyak RM34.9 juta bertujuan untuk membangunkan dan memajukan industri kraftangan yang ada di Sabah. Tiga aspek pembangunan yang ditekankan oleh PKS adalah Pengurusan Kraftangan dan Kepimpinan Keusahawanan, Reka Bentuk Kraf dan Aplikasi Mesin, serta Pembangunan Seni.

Kumpulan Yayasan Sabah juga turut bekerjasama dengan pereka kraftangan yang berpotensi untuk meletakkan PKS di barisan hadapan dalam pembangunan kraftangan di negeri ini. Menerusi kerjasama tersebut, para belia didedahkan dengan ilmu pengetahuan dalam menghasilkan batik yang berkualiti tinggi.

Sejak penubuhannya, PKS telah mewujudkan platform yang teguh di pasaran bagi menjadikan ia jenama yang berdaya saing. Pada tahun 2014, PKS telah mendapat pengiktirafan Malaysia Good Design Mark oleh Majlis Rekabentuk Malaysia (Sebuah agensi dibawah Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi) yang mana merupakan pengiktirafan tertinggi untuk rekabentuk dan keluaran produk yang berkualiti. Melalui syarikat pemasarannya, Kristal Handal Sdn. BHd. (KHSB), PKS merupakan satu-satunya pengeluar batik yang diiktiraf di Sabah dan antara 51 pengusaha batik di negara ini yang menerima pengiktirafan Batik Malaysia MS 692: 2007 oleh Perbadanan Kemajuan Kraftangan Malaysia pada November 2015.

Sehingga kini, lebih daripada 20,000 orang telah mendapat manfaat daripada program-program kraftangan yang dianjurkan oleh Kumpulan Yayasan Sabah melalui Pejabat-pejabat Zon dan PKS sendiri.

PKS bergerak selangkah ke hadapan lagi dengan penubuhan Galleria Artisan. Bilik pameran dan kedai jualan ini merupakan cabang pemasaran PKS yang beroperasi di Menara Tun Mustapha. Galleria ini memaparkan konsep kraf dan seni yang mengagumkan, sebagai suatu usaha untuk pengalaman konvensional dan kontemporari.

Galleria Artisan ini telah dirasmikan oleh Ketua Menteri Sabah merangkap Pengerusi Lembaga Pemegang Amanah Yayasan Sabah, Datuk Seri Panglima Musa Haji Aman pada 9 Mei 2016 sempena sambutan Jubli Emas 50 Tahun Yayasan Sabah.

Waktu operasi

• Isnin hingga Jumaat: 8:00 pagi - 5:00 petang
  • Sabtu: 8:00 pagi - 1:00 tengah hari
  • Ahad/Cuti Umum: Tutup