Perpustakaan Penyelidikan Borneo Tun Haji Mohd. Fuad Stephens

Perpustakaan Penyelidikan Borneo Tun Haji Mohd. Fuad Stephens telah dirasmikan pada 6 Jun 1980 bagi memperingati sumbangan dan perjuangan Allahyarham Tun Haji Mohd. Fuad Stephens untuk membangunkan dan meningkatkan taraf kualiti kehidupan rakyat Malaysia di Sabah, terutama dalam meningkatkan bidang pendidikan dan ilmu pengetahuan.

Penubuhan perpustakaan ini menjadi realiti hasil usaha Jabatan Penyelidikan Yayasan Sabah pada masa itu dengan sokongan sebuah jawatankuasa yang terdiri daripada Ketua Perpustakaan Institut Teknologi MARA, Perpustakaan Negara Malaysia, Perpustakaan Universiti Kebangsaan Malaysia, Perpustakaan Negeri Sabah dan Muzium Negeri Sabah.

Selain menjadi sumber maklumat, perpustakaan ini juga bertindak sebagai arkib institusi dan repositori bahan dan dokumen bagi Kumpulan Yayasan Sabah. Ia juga menyediakan perkhidmatan dan kemudahan kepada pelajar yang mengikuti pengajian tinggi di Negeri Sabah.

Selaras dengan objektif Kumpulan Yayasan Sabah dalam meningkatkan kualiti kehidupan rakyat Malaysia di Sabah, perpustakaan ini juga menjalankan inisiatif strategik untuk berfungsi sebagai pusat sumber maklumat yang utama - menyumbang ke arah mewujudkan masyarakat yang pengetahuan k-ekonomi. Perpustakaan yang berfungsi sebagai pusat sumber yang unik di Asia Tenggara ini mampu menyalurkan maklumat dalam pelbagai bidang terutamanya topik yang berkaitan dengan Borneo, sama ada terus daripada sumber sendiri atau dari perpustakaan lain. Perpustakaan ini juga bertindak sebagai pusat rujukan, maklumat dan sumber penyelidikan terutamanya kepada perancang dan pembuat dasar kerajaan, kumpulan profesional, pengurusan dan eksekutif.

Berbekalkan dengan staf yang terlatih, peralatan moden dan suasana yang mesra, perpustakaan ini menyediakan maklumat yang pelbagai dan teratur bagi keperluan pembelajaran kepada pengguna.

Koleksi Borneo merupakan aspek unik yang terdapat pada perpustakaan ini. Maklumat mengenai Borneo dari masa lampau ke era moden disimpan dan dipelihara menjadikan perpustakaan ini sebagai hab maklumat untuk rakyat Malaysia di Sabah yang menjalankan kajian.

KOLABORASI

k@Borneo Portal merupakan kerjasama serantau dalam pembangunan dan perkongsian maklumat mengenai Borneo yang disertai oleh institusi dari Brunei, Indonesia dan Malaysia. Bidang-bidang kerjasama termasuk program-program latihan di samping pengenalan, penyusunan dan pendigitalan bahan Borneo. Melalui kerjasama ini, ia meningkatkan akses kepada bahan-bahan Borneo.

Maklumat Perhubungan
Perpustakaan Penyelidikan Borneo Tun Haji Mohd. Fuad Stephens