Bioteknologi dan Hortikultur

YSG Bioscape Sdn. Bhd. (sebelum ini dikenali sebagai YSG Biotech Sdn. Bhd.) berkembang daripada penyelidikan dan pembangunan melalui projek perintis yang dikenali sebagai Makmal Bioteknologi Tumbuh-Tumbuhan (Plant Biotechnology Laboratory) pada tahun 1992 hasil kerjasama di antara Kumpulan Yayasan Sabah dengan Bahagian Perhutanan, International Cooperation for Agronomic Research for Development (juga dikenali sebagai CIRAD-Forêt). Aktiviti utama yang dijalankan pada masa itu berfokus sepenuhnya kepada kerja-kerja berorientasikan penyelidikan dengan objektifnya untuk membangunkan protokol in vitro dalam pembiakan genotip kayu Jati yang terpilih, salah satu spesies kayu yang bernilai tinggi dan tiga spesies Acacia (jenis yang cepat membesar) untuk industri pulpa dan kertas.

Selepas lebih daripada sedekad kajian penyelidikan yang terdiri daripada pemilihan, pembiakan dan ujian lapangan, PBL mula beroperasi secara sepenuhnya sebagai kemudahan pengeluaran komersial untuk hibrid Jati dan Acacia pada 2002. Sejak itu, prestasi unggul bahan tanaman yang berkualiti tinggi telah mendorong pengeksportan ke serata dunia seperti Australia, Indonesia, Afrika dan negara-negara di Amerika Tengah dan Selatan tanpa beban kekangan fitosanitasi.

YSG Bioscape Sdn. Bhd. telah memperoleh status BioNexus daripada Perbadanan Bioteknologi, di bawah Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi, Malaysia pada 28 Mei 2008, yang menawarkan insentif cukai khusus daripada kerajaan di samping faedah lain. Tanda niaga "Top Teak", satu jenama yang ditetapkan untuk bahan-bahan kayu Jati unggul syarikat tersebut kini merupakan tanda dagangan yang berdaftar di Australia dan Malaysia.

Hari ini, YSG Bioscape Sdn. Bhd. adalah di antara pengeluar utama di dunia dalam pengkulturan tisu kayu Jati yang berkualiti tinggi dalam industri perladangan. Kini syarikat ini memiliki salah satu germplasm tanaman Jati terbesar dan terkaya di dunia. Makmal YSG Bioscape Sdn. Bhd. mempunyai potensi pengeluaran maksimum sehingga dua juta pokok setahun. Syarikat ini menjadi contoh berikutan evolusinya daripada sebuah projek perintis R&D kepada sebuah anak syarikat yang berjaya setelah melalui pelbagai cabaran dalam membangunkan perniagaan perintis ini.

Untuk tujuan kepelbagaian dan bagi mengekalkan kemapanan operasinya, YSG Bioscape Sdn. Bhd. melibatkan diri dalam aktiviti-aktiviti berkaitan dengan pembangunan protokol in vitro untuk tanaman kontan, spesies-spesies pokok dan orkid pelbagai jenis yang mempunyai kepentingan dari segi ekonomi. Syarikat ini juga menyediakan perkhidmatan konsultasi dalam penyediaan makmal, latihan untuk para pekerja dari syarikat lain dalam memanipulasi makmal di samping menyediakan ruang untuk latihan praktikal kepada para pelajar sebagai sebahagian daripada tanggungjawab sosial korporatnya.

Bermula 2017, YSG Bioscape Sdn. Bhd. dan YSG Landscape Sdn. Bhd. dikonsolidasi dibawah satu entiti memandangkan kedua-dua syarikat ini menjalankan aktiviti yang serupa iaitu melibatkan tumbuhan.

Aktiviti landskap melibatkan perkhidmatan serta jualan dan sewaan tumbuh-tumbuhan, pokok-pokok hiasan untuk majlis-majlis dan berfungsi sebagai juru perunding bagi projek-projek landskap. Satu nurseri yang baru terletak di kawasan Kompleks Badan-Badan Sukarela di Likas dijangka akan mula beroperasi dalam suku kedua 2017. Nurseri ini direka bentuk antara lain untuk mempamerkan Taman Herba dan Terapi, Taman Kaktus, Taman Kitar Semula, Taman Buah-buahan dan Tanaman Orkid. Nurseri ini bukan hanya menjadi outlet untuk menjual tumbuhan dan peralatan taman tetapi juga sebagai medan untuk acara-acara rekreasi dan sosial.

YSG Bioscape Sdn. Bhd. akan mengekalkan daya saing dengan menyediakan bahan-bahan tanaman berkualiti tinggi dan pada masa yang sama mempelbagaikan pengeluaran kepada tanaman komersial berdasarkan tren pasaran semasa.

• Minyak dan Gas