Bioteknologi dan Hortikultur

YSG Bioscape Sdn Bhd, yang dikonsilidasikan pada tahun 2017 daripada dua anak syarikat, YSG Biotech Sdn Bhd dan YSG Landscape Services Sdn Bhd, terlibat dalam aktiviti berkaitan tumbuhan dari pengkulturan tisu ke reka bentuk landskap. Pengkulturan spesies hutan menggunakan kaedah in-vitro telah menjadi aktiviti komersial teras syarikat ini.

Bersama-sama dengan CIRAD (sebuah organisasi R & D Perancis), lebih daripada dua dekad penyelidikan mengenai penggunaan klon kayu jati untuk tujuan perladangan perhutanan telah dijalankan sekaligus menjadikan reputasi syarikat ini sebagai pembekal bahan penanaman berkualiti di peringkat global. Makmalnya pada masa ini mempunyai potensi pengeluaran maksima 1.5 hingga 2 juta tumbuhan setiap tahun dan syarikat itu memiliki salah satu germplasma tisu kayu jati terbesar dan terkaya di dunia.

Pengiktirafan pencapaian syarikat yang menguntungkan terhadap perhutanan klon spesies kayu bernilai tinggi ini dibuktikan dengan pengiktirafan badan-badan antarabangsa seperti Pertubuhan Makanan dan Pertanian (FAO) serta pelabur atau pembeli yang berminat dengan pembangunan perladangan kayu jati di negara-negara di Afrika, Amerika Latin dan rantau Asia Pasifik.

Untuk mengekalkan operasinya tanpa terlalu bergantung kepada satu aktiviti perniagaan, YSG Bioscape telah memulakan pengkulturan tisu beberapa jenis orkid serta tanaman kontan yang mempunyai kepentingan dari segi ekonomi seperti pisang dan nanas atau berdasarkan permintaan pasaran. Syarikat ini juga menjalankan pengkulturan tisu spesies untuk pihak ketiga sebagai salah satu aktiviti perniagaannya.

Dalam aktiviti landskap, syarikat ini terlibat dalam pembekalan tumbuhan hiasan yang berkualiti untuk dijual dan disewa, penyediaan perkhidmatan seperti landskap untuk rumah persendirian dan tapak komersial, dan hiasan tempat untuk acara rasmi.

Nurseri pameran landskap baru yang terletak di sekitar pejabat dan makmal direka untuk menjadi premis bagi penjualan tumbuhan serta bagi pengunjung yang ingin menikmati suasana santai dengan keluasan setengah hektar taman yang dibangunkan khas.

Ia juga menyediakan bahan-bahan tanaman berkualiti tinggi untuk penyewaan bagi acara sosial dan rekreasi dan dibuka kepada orang ramai pada waktu pejabat hari bekerja.

• Minyak dan Gas